Ze względu na swą wygodę kotły z automatycznym podajnikiem zyskują sobie coraz większą popularność. To wciąż stosunkowo nowa konstrukcja, która upowszechnia się wraz z postępem automatyki (ponieważ ważnym elementem wyposażenia kotła z podajnikiem jest sterownik kontrolujący pracę kotła).
Kotły z podajnikiem są niestety wciąż dość drogie, w porównaniu z tradycyjnymi kotłami zasypowymi. Kupując kocioł z podajnikiem musimy liczyć się z wydatkiem rzędu średnio 8-10 tys. złotych, nie uwzględniając kosztów montażu oraz niezbędnego oprzyrządowania (jak pompy i rurki). Skąd więc wynika ich popularność? Sądzę, że wpływ na to ma przede wszystkim wzrost liczby osób przenoszących się z miast na przedmieścia, do nowych domów. Ludzie ci często dojeżdżają do pracy i nie mogą stale kontrolować pracy kotła.
Jak działa taki kocioł – w skrócie? Centralnym urządzeniem sterującym pracą kotła jest sterownik, który w zaprogramowanych odstępach czasu podaje węgiel na palenisko i włącza wentylator doprowadzający powietrze. Sterownik można nawet zaprogramować w ten sposób by dostosować potrzebną ilość ciepła do cyklu życia domowników. Sterowniki posiadają zabezpieczenia przed nadmiernym wzrostem temperatury. Gdy temperatura wzrasta powyżej poziomu maksymalnego dopływ paliwa jest wstrzymywany. Kolejną różnicą w porównaniu do pieca zasypowego jest podajnik. Składowany jest w nim zapas opału. Opał dostaje się do kotła w zależności od konstrukcji przez mechanizm ślimakowy (śruba rzymska) lub przez system szuflad, w których przesypuje się węgiel. Dodatkowo istnieje możliwość zamontowania klasycznych rusztów i wykorzystywania pieca jak klasyczny kocioł zasypowy (np. w przypadku awarii podajnika).
Kocioł taki może pracować przez cały rok. W sezonie letnim ogrzewa wodę w bojlerze, w sezonie zimowym również dom. Ciepło jest przekazywane przez pompy, osobna na system centralnego ogrzewania i osobna na zbiornik z wodą.
Cykl pracy kotła trzeba ustalić metodą doświadczalną ponieważ zależy on od indywidualnych czynników jak ilość potrzebnego ciepła, kaloryczność węgla, moc pieca itp.